Balgam Söktürücü Bitki Çayları

Balgam Söktürücü Bitki Çayları

Balgam Söktürücü Bitki Çayları

Her bir sağlıklı insanın bronşlarında mukus üretilir. Bu mukus ciğerlere düşen toz parçacıklarını ve ölü hücreleri dışarı atmaya yardımcı olur. Solunum sistemini etkileyen bir hastalık sırasında, mukus daha fazla üretilir, daha kıvamlı ve yapışkan hale gelir. Dolayısıyla, bronşlar mukus ile tıkanır, nefer almak zorlaşır ve mikropların gelişmesi içim elverişli ortam oluşur. Bronşların iç yüzeyi, kirpikli epitel ile kaplıdır. Bu kirpikler mukus hareketini bronşların dışına yönlendirir ve temizlenmesine yardımcı olur. Hastalık zamanı kirpikler koyu kıvamlı mukusla yapışır ve bronşlar düzensiz çalışır. Bu durum pnömoni (akciğer iltihabı) riskini oluşturur.

Bronşlarda mukus birikmesi nedeni ile oluşa bilecek hastalıkları önlemek için çeşitli balgam söktürücü ilaçlar kullanılır. Doğal ev yapımı yöntemler vücut için daha faydalıdır. En sık kullanılan doğal ev yapımı balgam söktürücüler – bitki karışımı çaylarıdır. Size bu çaylardan bir kaçının tarifini açıklaya bilirim.

Balgam Söktürücü Bitki Çaylarının Tarifleri

 

Gülhatmi çiçeği çayı

Bu çayı hazırlamak için size 30 gr gülhatmi çiçeği, 30 gr öksürük otu yaprağı, 15 gr keklik otu gerekecek. Malzemelerin hepsini iyice ufaltın ve karıştırın. 1 tepeleme yemek kaşığı bitki karışımının üzerine 500 gr kaynar su koyun ve 20 dakika demlenmeye bırakın. Demlendikten sonra süzün. Bu çayı günde 3 kere yemekten sonra 100 gr içmek gerekir. Malzemelerin hepsini aktarlarda bula bilirsiniz.

Meyan kökü çayı

Bu çayı hazırlamak için size 30 gr meyankökü, 30 gr gülhatmi çiçeği kökü ve 15 gr dereotu meyvesi gerekecek. Kökleri iyice ufaltın ve dereotu meyveleri ile karıştırın. 1 tepeleme yemek kaşığı bitki karışımının üzerine 400 gr kaynar su koyun. 20 dakika demlendikten sonra süzün. Hazır çayı her 3 saatten bir 40 gr için. Malzemelerin hepsini aktarlarda bula bilirsiniz.

Sinir otu çayı

Bu çayı hazırlamak için size 45 gr sinirotu yaprağı, 45 gr meyankökü ve 60 gr öksürük otu yaprakları gerekecek. Malzemelerin hepsini iyice ufaltın ve karıştırın. 15 gr karışımın üzerine 200 gr kaynar su koyun. 20 dakika bekletin ve süzün. Bu çayı günde 3 kere 100 gr içmeniz gerek. Malzemelerin hepsini aktarlarda bula bilirsiniz.

Gülhatmi kökü çayı

Bu çayı hazırlamak için size 15 gr gülhatmi kökü, 15 gr meyankökü ve 15 gr inula kökü gerekecek. Malzemelerin hepsini iyice ufaltın ve karıştırın. 30 gr karışımın üzerine 200 gr kaynar su koyun ve kısık ateşte 10 dakika kaynatın. Sonra süzün. Bu çayı her 3 saatte bir 50 gr içmeniz gerek. Malzemelerin hepsini aktarlarda bula bilirsiniz.

Ebegümeci çayı

Bu çayı hazırlamak için size 15 gr ebegümeci çiçeği, 15 gr gülhatmi çiçeği, 15 gr öksürük otu yaprağı ve 15 gr sığırkuyruğu bitkisi gerekecek. Malzemelerin hepsini iyice ufaltın ve karıştırın. 1 tepeleme yemek kaşığı karışımın üzerine 200 gr kaynar su koyun. 20 dakika demlenmeye bırakın, sonra süzün. Bu çayı günde 3 kere 100 gr içmeniz gerek. Malzemelerin hepsini aktarlarda bula bilirsiniz.

Öksürük otu çayı

Bu çayı hazırlamak için size 15 gr öksürük otu yaprağı, 15 gr meyankökü ve gülhatmi kökü gerekecek. Kökleri ufaltın ve yapraklarla karıştırın. 15 gr karışımın üzerine 200 gr kaynar su koyun. 20 dakika demlenmeye bırakın ve süzün. Bu çayı günde 3 kere yemekten sonra 100 gr içmeniz gerek. Malzemelerin hepsini aktarlarda bula bilirsiniz.

Not : Bitki çaylarını süzmek için temiz gazlı bez kullanmanız daha iyi olur. Metal süzekler bitki çayının etkisini azaltır. Bitki çayları etkisini daha uzun süre koruya bilmesi için onları cam kaplarda muhafaza edin.

Açıklama : Yazımızda verilen bitki çayı nasıl demlenir, kaynatılır, yapılır, ne sıklıkla içilmeli, bitkisinin çayın demleme şekli çayının kaynatılma süresi kaç dakika olarak hazırlanır ve nasıl içilir, neye iyi gelir, ne işe yarar, sağlık açısından nasıl tüketilmeli bilgileri içermektedir.


Kaynak: Nuraniyat
Teknik Destek: seodanisman
Edited by: Tıbb-ı Nebevî Uzmanı

Subscribe
Bildir
guest
Bizi Değerlendirin
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Lütfen kopyalamayın!
0
Düşüncelerinizi çok isterim, lütfen yorum yapın.x